Hund

Frozt og Luna på blodsporkurs

By on juni 27, 2017

Brukshund

Foto: Beathe Nes (har tatt de fleste bildene i artikkelen)

Sommeren har kommet for fullt, og for oss med polarhunder betyr det mindre/roligere aktiviteter for hundene på varme dager. For å få trent hundene må vi som regel gå turer tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Derfor tenkte vi at blodspor er en fin måte å få trent hundene på, både mentalt og fysisk.

Vi har tidligere hørt at Alaskan Malamuter brukes både til jakt, lavine, kadaversøk og ettersøk. Så da Beathe Nes som har høyt premierte hunder på blodsporprøver i hele norden, skulle arrangere blodsporkurs her på Lillehammer. Tenkte vi at dette vil vi være med på!

Alaskan Malamuter er kjent for å være litt strie og stae så selve kurset hadde vi ikke veldig høye forventninger til. Vi skulle ta det som ei helg litt utenom det vanlige og satte oss ikke de største målene for hvordan helgen skulle bli. -Det viktigste var jo å delta, lære noe nytt og ha ei positiv helg med andre hundefolk. Og slik ble det !

 

Blodsporkurs

Vi hadde forberedt hundene på at blodspor = tur og godbiter i forkant av denne helga. Beate hadde sendt alle på kurset en e-post med utfyllende detaljer på hvordan vi skulle gå frem for blodtilvenning . Ikke alle hunder reagerer likt på blod, så det var greit at tilvenningen hadde starte før kurset ble holdt.

Kurset bestod av en kveld teori og to dager praksis. På den teoretiske delen gikk vi igjennom lover og regler ved blodsportester, hvordan man legger opp blodsporet og tips og råd for å trene hunden på best mulig måte. Litt avhengig av hva slags formål man har med blodspor og hva man ser for seg videre etter gjennomført kurs.

Det ble mye informasjon første dagen, og det var MYE mer komplisert enn vi hadde sett for oss. Vi hadde vel kanskje sett for oss at vi kunne sprute litt blod her og der og 1-2-3 så kunne vi gå 😉 Men så enkelt skulle det ikke være!

 

Ivrig gjeng som er klare til å legge spor.

 Praksis

Frozt er meget fornøyd med dagens bytte! Og Lene er en meget stolt eier.

Vi våknet på lørdag morgen til øsende regn, og det skulle ikke bli bedre utover dagen. Beathe hadde heldigvis laget en koselig liten camp som møtte oss inni skogen. Her var det satt opp en tarp og et bord som var dekket med kaffe,brus, godteri og sjokolade. Så det var virkelig stas!

Vi hadde først en rask gjennomgang av teorien fra i går, før vi to og to gikk sammen for å legge spor. Ikke overraskende at vi ble satt sammen som et par  😉

I pøsende regn la vi spor i skogen. Vi merket først opp løypen vi skulle gå , så gikk vi løypen på nytt for å dryppet blod og dra en klov bak oss. Løypen hadde to sårleier, fire vinkler og to blodopphold på ca. ti meter. Første dagen la vi spor på ca. 450 meter pr hund. Siden blodet skulle sette seg bedre måtte vi vente i et par timer før hundene skulle ut å prøve seg. Vi dro derfor hjem til  Beathe og spiste lunsj mens vi ventet. Det blir mye prating denne lunsjpausen, men hva kan man forvente når man samler åtte hundegale mennesker under samme tak.

 

Dag to, og vi flyttet oss inn i en annen skog for å legge nye spor.

Sporet

Luna er skikkelig klar til å gå dagens blodspor.

Endelig var tiden kommet. Nå var det hunden som skulle ut å jobbe. Og det gikk KJEMPEBRA!!! Vi hadde nok undervurdert hundene våre mer enn vi hadde behøvd.( Hvertfall ifølge Beate 😉 ) DE gikk rett på sporet og fulgte sporet helt til de stod med kloven i munnen. Litt veiledning fikk de underveis, men de samarbeidet godt, tok instrukser, fant tilbake til sporet når de mistet det og man kunne se at dette var noe som falt i smak. Nå bare gledet vi oss til neste dag og var spente på om de kom til å vise den samme iveren da eller om denne dagen hadde slått de helt ut.

Dag to kom og denne dagen gikk overraskende nok enda bedre. Det var litt mindre regn denne dagen, men mye tettere skog, myr og busker å bryne seg på. Samt at denne dagen gikk vi en plass der det er mye stier,turgåere og andre utfordringer hundene må snuse seg forbi. Vi la spor på 600 meter denne dagen, og hundene tok utfordringen med glans. Nå blir det mye skryt fra oss, men vi ble jo veldig imponerte over hvor konsentrerte de var, hvor ivrige de var til å jobbe og at de virkelig så ut til å storkose seg. Sjelden har hundene vært så stolte da de fant kloven i enden av sporet.

Ettersøkshunder?

Kurset ga oss virkelig mersmak, og det kommer til å bli mye blodsportrening i sommer. Målet er å få godkjente ettersøkshunder, og en ny diplom på veggen.

Ønsker dere detaljer rundt blodsporkurs eller ønsker å høre mere om det: ta kontakt med Beathe Nes !

Fåberg viltsporgruppe ved Beathe Nes. Tlf 93434182 (beathene@online.no) 

Følg Fåberg Viltsporgruppe på Facebook: 

Takk til Beathe Nes for et utrolig morsomt, lærerikt kurs og flotte bilder. Håper vi ses på trening etter sommerferien!

 

Flinke Luna!

En stolt hund og en stolt eier!

 Følg oss på facebook

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT