Sommertur Turtips

Svartfjellet, utkikkstårnet mot Rondane. Tur fra Spidsbergseter

By on juni 16, 2017

Inneholder reklame

Fra toppen av Svartfjellet har du 360 graders utsikt til Rondane i Nord, Jotunheimen i vest og de lokale toppene Gråhøa, Dynjefjell, Store Ramshøgda,  Muen og mye mer. Med sine 1.154 meter over havet er den ikke den høyeste toppen, men har fantastisk utsikt, og er et must som turmål hvis du befinner deg på Venabygdsfjellet.

Er du på hotellweekend på Spidsbergseter, eller tenker du å dra opp på en dagstur er dette en tur vi virkelig vil anbefale. Den passer for alle, er ca. 12 km, beregn rundt 3 timer på turen med en lang fotostopp og velfortjent kaffepause på toppen. Du begynner å gå et stykke på grusvei, til du nesten har gått til Svartfjellsætra. Herfra går det en fin sti til venstre opp mot toppen, litt enkel klarting må du regne med. Turen passer for alle aldre og for de med hund. Man kan også leie terrengsykkel av Spidsbergseter og sykle til stien begynner, da bruker du en del mindre tid . Du kan også ta med fiskestanga og kaste litt i Flaksjøen (den største innsjøen i kommunen). Ved gapahuken som er merket på kartet litt lengre ned i innlegget er det båtplass. Man kan leie båt av Spidsbergseter om man vil prøve fiskelykken litt lengre ut på vannet (bedre fiskelykke da). Fiskekort får du kjøpt her på inatur.no

G-Sport Ringebu Leier ut stisykler om du ønsker en ekstra utfordring. Det koster 650 kr dagen inkl. forsikring. Du må levere samme dag, men de er «runde» på leveringstidspunkt. En fantastisk fin måte å komme seg rundt på fjellet. (Vær litt obs. om du kommer til myrer og våte partier, fjellet bruker veldig lang til å å reparere seg selv pga. klimaet, så ta hensyn. Bær sykkelen over myra eller finn svillene som er lagt ut ) (ikke sponset reklame av g-sport)

Kart:

Du begynner på en lett grusvei, og før du kommer til Svartfjellsætra tar du til venstre, og fortette ferden oppover på sti.

Stolpejakten er en morsom aktivitet, og det er mange stolper å samle på Venabygdsfjellet. Se info ved å trykke på bildet.

Flott utsikt fra en av knausene på vei opp.

Svartfjellet ligger 1.154 meter over havet. Herfra ser du langt inn i Rondane og Jotunheimen. Vi avslører ikke utsikten med bilde, den får du dra og oppleve selv.

Etter turen kan vi ikke komme på noe bedre enn ta et bad i fjellbadet hos Spidsbergseter, og en tur i deres buffé på kvelden.

 

Venabygdsjellet har et rikt dyreliv, og du kan se mange arter på denne turen om du følger med. Du kan blant annet se:

HEILO

Heiloen er ca. 26-29 cm lang og veier mellom 150 og 200 gram. Vingespennet er fra 53 til 59 cm. Heiloen er en vadefugl, så denne vil du mest sannsynlig se ved myrene eller i vannkanten langs Flaksjøen. Den har rundt hode og en flekket overside i gråbrune og nesten gule farger. Om våren og gjennom hekktiden er hannen umiskjennelig med sitt svarte bryst og den svarte strupen som er innrammet av en hvit rand. Hunnen er også mørk på undersiden men ikke med så mye kontrast som hannen.

GJØK

Lengden er fra 32 til 36 cm (omtrent som en due), og vekten er mellom 105 og 130 gramHalen er lang, slank, og med en tydelig avrunding i enden. Oversiden er jevnt grå med en mørk avslutning på halen. Undersiden er lys grå med tydelige mørke tverrstriper. Vingene er lange, smale og spisse. Vingespennet er fra 54 til 60 cm. Hunnen er litt mindre enn hannen, og er mere brungul på undersiden. Hunnen kan også opptre i en sjelden brunrød variant. Den flyr som regel lavt og hurtig over bakken.

RYPE

Det var mye rype i fjellet før, og rypefangst ble oppgitt som et eget yrke i Venabygda på begynnelsen av 1900-tallet.

Størrelsen er 38-41 cm og de veier 450-700 gram. Vinterdrakten er heldekkende hvit med svarte stjertfjær, svart nebb og rød kam over øyet. Hannens kam er størst. Om våren er hannen rødbrun på hodet, hals og bryst, ellers mest hvit. Om sommeren og høsten er drakten til hannen rødbrun, hunnen gulbrun, med hvite vinger og svart stjertfjær.

ORRFUGL

Orrfugl er mer sjelden å se, men var tallrik på 80-tallet. Det er lange siden det har vært lemenår, og rev og jerv tar en del egg og fugl. Orrhanen kan også bli ganske agressiv.

Orrhanen blir omkring 60 cm og veier typisk 1.100–1.250 gram,  Orrhøna blir omkring 45 cm og veier typisk 750–1.100 gram.

Orrhanen kan bli meget aggresiv under parringsleken, og kan finne på å jage deg. Den er da ikke lengre sky, og skyr ingen midler for å beskytte reviret sitt.

RØDREV

Rever lusker rundt hyttene på Venabygda på natta, og du kan høre den jamre innimellom. Den er en liten røver, så ikke la mat eller søppel ligge ute på natta, da kan du få en ubyden gjest. Reven tar en del fugleegg, hareunger og fugl, så det er viktig å holde bestanden på et håndterbart nivå. Med lite større rovdyr på fjellet får rødreven fort monopol på matfatet, og blir øverst på næringskjeden.

Såkalt norsk eller skandinavisk rødrev har gjerne en klar rød til rødbrun pelsfarge med hvite tegninger i brystet, på halsen, kinnet og på haletippen. Den utvikler tett underull vinterstid og blir normalt 58–80 cm lang, målt fra snutespissen til halerota. Halen, som er bustete og svært frodig, blir gjerne omkring 50 cm lang. Vekten ligger normalt i området 5–15 kg, men vekt over 10 kg er ikke vanlig.

HARE

Haren kjenner vi alle til, og det er en morsom krabat. Med sin krumspring og høye sprett kan det være riktig så underholdene å se om du skulle være så heldig. De er veldig vanskelig å få øye på, og de vil ikke forlate gjemmestedet sitt før de absolutt må, så du vil nesten tråkke på den før den flykter, men du ser den mest sannsynlig ikke da den er godt kamuflert med gråbrun pels på sommeren, og hvit på vinteren.

Haren er 50-75 cm lang, med en 7-12 cm lang hale. Vekta er 2,5–5 kg.

Villrein

Det befinner seg en villreinstamme i Rondane Nasjonalpark, og er du veldig heldig kan du få øye på de. Men de er sky, og vanskelig å få øye på i terrenget. Villreinen har tatt seg fint opp etter en lang fredningsperiode og planmessig forvaltning.  For 30 år siden var den nesten utryddet i Ringebufjellet.  I dag er bevaring av villreinstammen et overordnet mål i  fjellplanleggingen og setter grenser for utbyggingen av veger, hytter og turistanlegg.

 

 

Du kan også finne elg og gaupe litt lengre nede i skogsområdene, lemen, spiss og skogsmus, røyskatt, bever, snømus mm. 

 

Glansvingene er en av de største dagsommerfuglfamiliene. De norske artene deles inn i blåvinger (16 arter), gullvinger (4 arter) og stjertvinger (4 arter). Artene er for det meste små med blå, oransje eller brune vinger. Undersiden har som regel et karakteristisk mønster av flekker som er viktig for korrekt artsbestemmelse. Larvene er korte og butte og lever på ulike urter. Hos mange arter har larvene samliv med maur.

En alternativ rute:

Du kan ta turen opp Svartfjell, ned igjen samme vei til du kommer tilbake til Svartfjellsætra, så går du forbi sætra og finner igjen stien på andre siden. Denne vel lede deg rundt Flaksjøen. Da blir det mer sti og mindre grusvei tilbake til hotellet. Her er det sæterdrift fortsatt, så ta hensyn og ikke ha pausen din på setra, det finnes mange andre fine plasser å ta kaffepausen.

Turen blir omtrent like lang, men du vil bruker mer tid på å gå sti enn grusvei. Kan være bløte partier.

 

GOD TUR!

Eventyrjentene.no

 Spidsbergseter

Kilder: Wikipedia.no, Naturhistorisk museum, venabygdsfjellet.com (visit venabygdsfjellet), norgeskart.no

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT