Hund Uncategorized

Førstehjelp til hund på tur

By on mai 15, 2017

Flere og flere velger å anskaffe seg hund og med dette medfølger også et stort ansvar. Vi mennesker er som regel flinke til å tenke på hva slags utstyr vi pakker med til oss selv og konsekvensene som kan oppstå ved skader/sykdom når vi er på tur. Men hva med hunden? Hva bør man pakke med seg av utstyr til hund og hva kan man gjøre hvis uhellet er ute og man er langt unna nær tilknytning til dyrlege eller annen hjelp?

I samarbeid med ABC dyreklinikk på Lillehammer ønsker vi å dele noen tips til dere som ferdes mye med hund i fjellet. Det kan være lurt å bemerke seg hvor nærmeste dyrlege befinner seg, i forhold til området du ferdes i. Dette for å ha mulighet til å komme seg raskest mulig til dyrlegen ved alvorlige situasjoner.  Vi har alltid lagret nummeret til dyrlegenh, og har ved anledninger kunne mottatt hjelp via telefon når vi er langt unna. Dette kommer selvfølgelig an på om det er telefondekning der man er eller ikke.

Mange som ferdes i skog og fjell vet at terrenget kan være varierende og at man kan møte på forskjellige hindringer langs vegen. Det kan være mye stein, kvist, insekter, eller andre utfordringer som kan by på problemer hos hunden. Spesielt vanskelig kan det være å følge med dersom hunden løper løs og utforsker områder på egenhånd.  Sørg alltid for å undersøk hunden med jevne mellomrom. Både pelsen, potene, munn, ører og vær flink til å observere almentilstanden.

Normale parameter hos hund : 

  • Temperatur: 38,5 grader +/- Denne måles rektalt (ikke på snuta!)
  • Puls (variasjon: store hunder 70-120, små hunder/valper opp mot 200) Kjennes best på blodkaret på innsiden av låret, ikke klem for hardt.
  • Respirasjonsfrekvens: 15-30/min (når hunden er rolig)
  • Slimhinner: lyse rosa og fuktige. Hold en finger mot tannkjøttet i 5 sek, når du slipper blir det hvitt, men det skal returnere til normal farge i løpet av 2 sekunder

Førstehjelp :  

Generelt er det 4 viktige punkter vi skal tenke på ved førstehjelp. Frie luftveier, sjekke at hunden puster, sjekke at blodomløpet er i orden og behandle ytre skader. Vi kaller det ABCD dvs Airways, Breathing, Circulation og Disabilities.

A-Dersom hunden har blålig tunge og bloskutte øyne skal vi sjekke om hunden har fri luftveier. Fjern synlige fremmedlegemer, eller dersom vi ikke ser noe kan vi riste hunden kraftig opp og ned

 B-Dersom hunden ikke puster sev må vi i verste fall  hjelpe den. Legg to hender oppå hverandre rett bak venstre albue og trykk kraftig ned 20 ganger til rytmen av BeeGees Staying alive. Munn til snute metoden 2-3 ganger.

C– Sjekk at hjertet slår Sjekk pulsen på innsiden av låret. Du kan også legge øret inntil brystkassen

 D– Stablisere skader før du frakter hunden til dyrlegen dvs stoppe blødninger, spjelke bein osv. Bruk snutebånd.

 

Kuttskader:  

Ved små sår og kuttskader renser man såret med pyrisept eller fysiologisk saltvann som man kan kjøpe på apoteket. Viktigst er å skylle såret godt.  Dersom du ikke har det, koker du opp en liter vann med 9 gram salt i og kjøler det ned før bruk. Da har du fysiologisk saltvann i bøtter og spann. Dersom det blør kraftig, kan man forsøke å legge press på såret og gjerne bruke et tøystykke eller et belte å holde trykket på såret over lengre tid. Av og til er det nødvendig å ha trykk på blødningen over lengre tid.

Dersom du trenger snutebånd til hunden , lager du en løkke rundt snuten og fester den bak nakken.

Huggormbitt: 

Sørg for å holde hunden i ro, og om nødvendig bære den til veterinæren. Det er lett å lage seg en hengekøye til hunden, som man fester bak nakken på seg selv. Da kan man bære hunden på magen dersom hunden er passelig stor. Er man veldig langt fra veterinær, kan du gi predniosolon (kortison) tabletter. Dette er omstridt, men om hunden er bitt i hodet og hode og hals hovner opp, kan det i beste fall bidra til at det ikke hovner opp slik at hunden  får puste.

Insektbitt og allergiske reaksjoner: 

Dersom hunden blir stukket for eksempel av veps , skjer det ofte i hodet. Dersom det hovner kraftig opp, behandles med kortisontabletter, ofte med god effekt. Reaksjonene man ser ved insektstikk likner mye på det vi ser ved allergiske reaksjoner. Av og til får hunden «små bobler i huden.» Det skyldes ofte allergisk reaksjon. Behandlingen er den samme som ved insektstikk.

Sjokk:

Symptomer på sjokk er bleke slimhinner, økt hjerte og pustefrekvens, utydelig puls og kalde labber. Man må komme seg til dyrlege så snart som mulig. Om hunden ikke er bevisstløs, er det lurt å få i den væske.

Utstyrslisten min på  lengre turer :  (feks Børgefjell )

På turer der jeg oppholder meg i fjellet over en lenger periode kan «førstehjelpsskrinet» bestå av: kompresser, petflex (selvklebende elastisk bandasje), pinsett, arteriepean, saks, flåttfjerner, Predniosolon tabeletter(kortison), ZooLac (mageregulerende) sterile kompresser, saltvann, Fucidin salve, Kruuse Manuka G ( steril honning salve),kloklipper og potesokker. Selv om man ikke skal være hysterisk så ta heller forhåndsregler når det kommer til det å være forberedt på at ting kan skje. Bruk sunn fornuft og rådfør deg gjerne med dyrlegen hvis du er usikker på hva som er nødvendig førstehjelpsutstyr til hunden din.

 

Alternativ behandling av sår :

Det finnes også hjelp i det naturen har å by på, og jeg har ved enkelte anledninger brukt «verdens beste ugress» groblad på kuttskader/hudinfeksjon når uhellet har vært ute. Groblad er et ugress  som ofte vokser på gårdsplassen og er lett å kjenne igjen. Egenskapene denne planten har opplever jeg som forbausende og imponerende. Eneste jobben jeg hadde var å plukke bladene utenfor døra, holde det aktuelle sår området tørt, skifte bladet regelmessig og passe på at bladet satt godt inntil huden ved hjelp av et kompress og bandasje. Ved puss, forurensninger og infiserte sår legges bladets baksiden inn mot såret, da bladets bakside har egenskaper til å trekke ut. Ved renere sår uten væske eller forurensninger legges bladets fremside rett på såret. Dette på grunn av at bladets fremside har egenskaper som får såret til å gro.  Dette er noe man gjør på eget ansvar og bruk sunn fornuft når det komme til behandling av sår. Rådfør deg gjerne med dyrlegen hvis du er usikker på hvor alvorlig såret er og om man er avhengig av annen medisins hjelp.

 

Groblad- naturens egen medisin

Vi ønsker alle en godt tur og nyt turene i naturen sammen med hunden din =)

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT