Turtips Vintertur

Nærtur er hverdagens friluftsliv

By on april 18, 2017

Ute på skogstur alene

 

Noen ganger, er Eventyrjentene på tur hver for seg. Det skjer ikke så ofte, men innimellom passer det seg slik. Men det er ingen grunn til å ikke dra på tur alene. Å dra på tur alene kan være en helt annen opplevelse enn sammen med andre.
Når man er alene legger man mer merke til ting rundt seg, lydene, lyset av sola igjennom trærne, man kan også gå i sitt eget tempo, stoppe når man føler for det og ha kun seg selv å tenke på. I en travel hverdag er det som balsam for sjelen og nyte roen i naturen helt alene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trives i eget selskap

Det å kunne trives i eget selskap kan være en kunst, og noen må kanskje trene seg opp til å synes dette er allright. Men tenk, du er kanskje et skikkelig godt selskap?
Vi som har hund har jo selskap på tur uansett, og det er utrolig hvor mye selskap det er i de firbeinte. Denne dagen var det strålende sol, fuglene kvitret og jeg hadde en skikkelig vårfølelse.
Kristin var på hundekjøring så da bestemte jeg meg at jeg og Frozt skulle ta oss en skogstur og tenne bål på en fin plass vi kjente til ved Lågen. Frozt ble utstyrt med kløv, den fylte jeg med ved, termos, kaffekopp, fyrstikker og never til opptenning.

Nærtur er hverdagens friluftsliv

Turen idag skulle ikke være så langt unna. Vi kan gå fra huset mitt og etter et par kilometer gå rett inn i skogen i Hovemoen. Her er det masse fine stier å utforske. I denne skogen er det også mye elg og rådyr, så det er mange spennende spor å snuse på for hunden. Det går stier på kryss og tvers, så her inne kan man bli en stund om man vil. Rett nedenfor skogen ligger Lågen, og her kan man gå ned til bredden for å gi hunden litt vann og for en liten rast. Her må du bare være litt varsom, da dette er Lågendeltaet naturreservat.

Dette området brukes også mye av Lillehammer Brukshundklubb, da det er et ypperlig sted for diverse sportrening, og vi møter rett som det er folk som løper på de fine stiene. Dette er et turområde vi setter veldig stor pris på, men som dessverre forsvinner litt etter litt da det graves ut av grustaket som holder til som nærmeste nabo.

Kart over naturreservatet, våtsone.

Her kan du for eksempel se Knekkand, som er på rød liste for sterkt truede dyrearter.

Lågendeltaet naturreservat er et naturreservat i Lillehammer kommune. Reservatet ble opprettet i 1990 for å «bevare et viktig og spesielt våtmarksområde i sin naturlige tilstand med vegetasjon og dyreliv, og å verne om et spesielt rikt og interessant fugleliv.

 

Det er en vakker furuskog i Hovmoen. Og det går stier på kryss og tvers. Det er også en cross sykkelbane som nabo, så du kan av og til se de kjøre fra en av stiene. Det synes vi er veldig moro!

Nytt om bålreglene

Den 1. januar 2016 trådte den nye forskriften om brannforebygging i kraft.

«Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.»

Det nye nå er: «Unntaket – åpenbart ikke brannfarlig. Tradisjonelt har ikke bålet du tenner i fjæresteinen på fisketuren, med robåt eller kajakk om sommeren vært omfattet av bålforbudet. Heller ikke det bålet du fyrer i morenesteinene i utkanten av breen. Forutsatt, selvfølgelig, at bålet for øvrig ikke medfører brannfare. Er denne delen av friluftslivet nå forbudt?  Trolig har det ikke vært meningen å gjøre endringer i dette. Men den nye formuleringen av unntaksregelen i forskriften § 3 tredje ledd fremhever egenansvaret tydeligere enn før: «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.»

Les mer om det her: allemannsretten.no

 

 

 

 

 

 

 

TAG
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Svar

  Mira

  april 19, 2017

  Så ut som en flott tur! 🙂 Hvilken type kløv bruker du?

  • Svar

   Eventyrjentene

   april 19, 2017

   Hei!
   Ja, vi koser oss masse i denne lille skogen ved elva. Jeg bruker Seleverkstedet sin TOGO kløv. Er utrolig fornøyd da den har solid konstruksjon, og har forsterkninger med skinn i fremkant. Den har også god plass til utstyr.
   Du finner den HER
   Takk for at du besøker bloggen vår 🙂

LEAVE A COMMENT