Sommertur Turtips Uncategorized

Børgefjell- Den ultimate villmarken

By on april 5, 2017

Du skal lete lenge for å finne en så vakker og uberørt natur som i Børgefjell nasjonalpark. Med sine mange små og store vann, elver, heier, fjell, myrer,bjørkeskog og tinder, byr Børgefjell på alt en friluftsinteressert kan drømme om.

Opprinnelse

Selve Børgefjell nasjonalpark ble opprettet 9 august 1963 som landets andre nasjonalpark. Den strekker seg fra 270 meter over havet til 1.699 meter over havet og dekker et enormt fjellområde på 1.447 km²  i grenseområdet mellom Nordland og Nord-Trøndelag inn til svenskegrensa. De største vannene er Simskarsvatnet og Orvatnet. Vassdragene i Børgefjell er varierte og det er flere sentrale vassdrag. De viktigste vassdragene sør i fjellet går fra det rolige Orvassdraget til den eventyrlige Storfossen i Jengelvassdraget. Både Namsen og Vefsna har utspring i Børgefjell. I 1932 bestemte Den Norske Turistforeningen at Børgefjell skulle bevares som villmark, uten hytter og merka stier. På grunn av dette har ikke fjellet blitt utpreget som turistområdet, noe som igjen er med på å gjøre denne årlige ferieturen helt spesiell.

Den årlige turen

Hvert år pakker jeg, pappa, mine brødre og noen felles venner bilen full og tar turer fra Lillehammer mot Namsvatnet nord i Trøndelag, nærmere bestemt Børgefjellfoten. Der blir vi møtt av det livlige vertskapet bestående av Jorunn og Kurt Vollmo. De stiller alltid trofast opp og er behjelpelige med å pakke utstyret vi har med oss over i båten som skal frakte oss den første etappen som er over Namsvatnet. Turen over i båt er en herlig start på dette årlige eventyret. Vi lener oss godt tilbake i båtsetene og kjenner den friske fjelluften som blåser oss i ansiktet, mens vi observerer elvene som renner ned fra fjellet. Det er alltid noe å få øye på og hvor mye vann som kommer rennende ned fra fjellelvene vil også fortelle oss litt om hva vi har å vente lengre inn i fjellet.

Vi går i et umerket terreng og får villmarksfølelsen i kroppen etter første skrittet vi tar. Det er myrer, topper, stubber og bekker som må krysses på vår veg. Vi går i en og en halv time med reinflokker og  kvitrende fugleliv ved vår side før vi ankommer neste stopp som er Austre Rekaren. Derfra pakker vi utstyret over i robåter som vi benytter oss av videre til campen.  Vi leier hele dette området og vi kan være inntil seks personer om ganger. Vi fordeler oss på to camper, sånn at vi er tre og tre på hver vår side av vannet. Her har vi ei lita bu og en lavvo for overnatting og ly.

Hver morgen tar vi oss et bad i det vanligvis ganske kalde fjellvannet. Vi har laget egen «badebrygge» der vi kan legge håndklene og dusjsåpa mens vi tar oss et bad. Raske som lyn løper vi inn igjen til en oppvarmet lavvo for å tørke oss og få på nytt ullundertøy som gir oss ny varme. Derfra bærer det ut til campplassen for å få i seg frokosten og vente på at bålkaffen skal blir klar. Det er sjeldent været har stoppet oss fra å nyte måltidene ute, men været på Børgefjell kan omtales som snarsint. Så det lønner seg å pakke med seg utstyr som tåler det meste.

Det lukter egg og bacon over hele fjellet og med fersk bjørnebæsj i nærheten ligger pulsen til tider høyt i troen på at bamsefar kommer på besøk. Han har ikke kommet ennå, men reinsflokken derimot har vært innom og hilst på. Kanskje ikke veldig ønskelig da min trofaste turvenn Luna har et nokså høyt jaktinstinkt. Vi nyter utsikten mot det majestetiske fjellet Kvigtind fra bålplassen. Dette er Børgefjells høyeste punkt og strekker seg 1.699 meter over havet.

Etter frokosten er spist brukes den neste timen på å kle på seg fiskeklær og pakke med seg det utstyret man skal ha med seg på tur. Vi er stort sett ute en hel arbeidsdag, så det er greit å ha med seg litt å bite i og noe godt drikke på. Vi deler oss som regel opp da noen vil fiske fra båt mens andre vil utforske andre områder. Her er det ingen begrensninger.

Fugle og dyrelivet

Dyrelivet her er fantastisk og landskapet I Børgefjell egner seg godt for fugler på grunn av de mange vassdragene, store vierkratt, starmyer og et evigstort matfat. Det er en grunn til at det kalles fuglenes fjell. Den vanligste rovfuglen her er fjellvåk, men også snøugle, kongeørn og andre rovfugler benytter seg av de flotte hekkeplassene og den store tilgangen som er på mat.

Det er et spesielt rikt fugleliv her i Børgefjell og du kan oppleve å se og høre fugler som trost, dvergfalk, sandlo, svømmesnipe, grønnsisik, løvsanger, boltit, heilo, heipiplerke, blåstrupe og mer med. Du kan tro det kan bli mye musikk i ørene. Bestanden av sædgås og dverggås var også stor i Børgefjell tidligere, men disse artene har gått kraftig tilbake. Dverggåsa er helt borte, mens sædgås er lettest å treffe på like sør for nasjonalparken. En fugleart som man også kan komme bort i er den langstjertede fjelljoen. En elegant fugl som kan angriper hissig hvis du nærmer deg reiret. Så vær på vakt.

Er du på tur i Børgefjell kan du være heldig å treffe på den utryddningstruede fjellreven. Fjellreven ble fredet i 1930 etter flere år som en stor inntektskilde. Prisen på reveskinnet var høy og kunne dekke en hel årslønn om du var riktig heldig. I omkring år 1900 ble det fanget nesten 2.000 fjellrev i året, og dette har derfor ført til at bestanden nå er lav og at jakten på fjellrev er forbudt.  Møter du på fjellrev skal denne respekteres og få ro. Fjellreven har hatt problemer med å øke populasjonen og regnes derfor som en kritisk tuet art. I dag finnes det bare noen få dyr igjen, og det er kun Børgefjell som har en tilnærma levedyktig bestand.

 

For den som setter mer pris på jakt enn fiske, eller begge deler for så vidt, er Børgefjell  viden kjent for sine gode bestander av rype. Så er du interessert i rypejakt i et av Norges mest uberørte områder er det verdt turen.

Andre dyr du kan møte på er gaupe, jerv, bjørn, rødrev, snømus, mår, røyskatt, elg, hare, ekorn, bever og tamrein. Av og til kan også ulven streife forbi. Får man ikke følelsen av å være i villmarka her så får man den aldri.

Dagstur til Jengelvassdraget – Børgefjells vakreste perle? 

Vi starter tidlig om morgenen og ror over Austre Rekaren for å komme i riktig retning mot Jengelen. Herfra går turen gjennom en krattskog der vi har følge med noe som føles ut som millioner av klegg. Man kan begynne å lure på om all kleggen i Børgefjell har inngått en avtale om å jage oss bort. Oppspist og hoppende kommer vi oss endelig ut av den verste krattskogen og lenger opp i høyden.Vi beveger oss nå i Finnbudalen og på veg oppover mot Snokjelbakken, eller Snohtjele som det heter på Samisk. De samiske navnene som også er markert på kartet stammer fra samenes preg av Børgefjell som helt frem til starten av 1900-tallet rådde grunnen i Børgefjell. Samene har drevet reindrift i området i flere hundre år og både i nasjonalparken og i grenseområdene rundt er det flere samiske kulturminner i form av boplasser og fangstanlegg. Fjellområdet er fortsatt en viktig del av sørsamenes næringsvirksomhet og kultur, og hele nasjonalparken brukes til tamreindrift. Kun de nordlige områdene brukes som helårsbeite. De gangene vi har møtt på reinen er når snøen fortsatt ligger i høyden sånn at den trekker ned for å finne mat. Selv om det er tamrein vi møter på når vi er i fjellet, syns jeg naturopplevelsen er fantastisk. Det er hardføre og majestetiske dyr som er med på og representerer det ville og tøffe i naturen.

Det er et utrolig vær denne dagen og sola steiker. Landskapet rundt oss består av bjørkeskog, småvann, myrer og topper. Vi går i flere timer og ser fjellrypa trippe forbi oss mens vi puster og peser oss innover og oppover i fjellet. Etter en stund åpner landskapet seg og vi er nå forbi tregrensa og kan skue en vakker natur så langt øyet kan se. Det er stille og fredelig her vi sitter på toppen av Snokjelbakken og nyter utsikter mot sentrale plasser i Børgefjell og det majestetiske Kvigtind som strekker seg mot den skyfrie himmelen. Vi får etter hvert festet blikket på den mektige Storelva som buldrer godt inn i fjellheimen. Luna er også godt fornøyd med å være i dette landskapet, og skulle helst ha løpt løs. På grunn av mye rein og fugleliv er det bare å innse at hun ikke slipper unna båndet. Men hun er glad, og har allerede funnet seg et margbein av et reinsdyr som hun bærer fornøyd på mens vi rusler videre mot målet. Vi ankommer utløpet fra Blyvatnet etter flere timer på vandring og blir stående å måpe. Et vakrere landskap skal man lete lenge etter. Det klare, isblå vannet danser seg gjennom elva mens fuglene ønsker oss velkommen. Vi føler vi er i et eventyrland og kan ikke annet enn å nyte synet av det vi befinner oss i.

Lillebror har allerede funnet frem fluestanga og det går ikke mange minuttene før stanga er bøyd. Etter første kastet han tar så står han der og ler da han skjønner at det ikke er noen småfisk som har tatt flua hans. Han kjører fisken lenge og med god hjelp av pappa får han den fineste fjellørreten inn på land. En ørret på 1,5 kilo som sikkert var i sjokk da flua plutselig kom flytende gjennom fossen og tenkte lykkelig at den nå skulle nyte en bedre middag. Stolt og fornøyd kunne nå lillebror forevige øyeblikket han nå har opplevd ved en av Norges fineste perler. Pappa var også heldig og fikk opp to flotte kilosfisk som han kunne skryte av. Fangsten var dessverre dårligere for meg og Jari som bare kunne bevitne de andres fangst og lykke . Men sånn er det . Turen var uansett en opplevelse vi aldri vil glemme og vi gleder oss til sommeren da nye fiske og naturopplevelser fra Børgefjell nasjonalpark skal sette nye spor i minnene våre. At naturopplevelser er en gratis resept på terapi er noe jeg absolutt kan skrive under på.

Verdien:

 

 

Å ha muligheten til å oppleve en ferie som denne sammen med familien er noe jeg setter utrolig stor pris på. Jeg er oppvokst i en fiske- og friluftsinteressert familie, og at alle fortsatt lever med de samme interessene og ser verdien i det å være ute er en drøm. Børgefjell er et eldorado for fiskeinteresserte og når jeg står alene i denne nesten uberørte villmarken, er det lite som slår kastene man tar etter vakene på vannet, eller å se fisken rulle seg etter flua i elva. Å kunne leve to uker ute i villmarka uten tilknytning til de ellers så vanlige severdighetene er en frihetsfølelse alle burde oppleve.  Hvordan dagene legges opp er det kun jeg som bestemmer. Om jeg vil ligge i hengekøya å lese, bade, gå tur, spille kort, fiske, sove eller ta meg en øl klokken 10 på formiddagen, er dette kun opp til meg selv. Ja mulighetene er mange og det er det som gjør denne ferien så bra.

 

Den beste tiden er den man deler med andre <3

 

 

 

 

 

(Kilder: Visit Børgefjell, Wikipedia,)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT