Turtips Vintertur

Når en helt vanlig hverdag blir til et lite eventyr

By on mars 20, 2017

Klokken var rundt 16 da meldingen tikket inn på telefonen og beskjeden var klar; Vi stikker til fjells etter jobb, så pakk sekken og skiene og møt meg kl 17. Sånn kan hverdagen være når man kobler sammen to impulsive jenter som liker å ta ting på sparket.

Siden mildværet hadde vært i anmarsj noen dager og ingen av oss er så veldig begeistret for klisterføre, bestemte vi oss for å ta turen mot Øyer og videre opp mot Ilsetra for en fjellskitur. Her skulle vi parkere før vi satte skiene i djupsnøen og trasket oss opp mot Neveltoppen.

Nevelfjell (1.091 meter over havet.) er et fjell nær grensen mellom kommunene  Øyer og Lillehammer i Oppland fylke. Selve toppen, 1.091 meter over havet., ligger imidlertid bare i Lillehammer kommune. Nedenfor fjellet ligger Nevelåsen og Nevelvatnet (904 meter over havet) og på toppen ligger Røde Kors-hytta Nevelhytta.

Toppen er et flott utsiktpunkt med utsikt over Rondane og Mjøsa, og den er utstyrt med en orienteringsplate for å lokalisere fjelltopper rundt hele horisonten. Flere turveier/skiløyper mellom Pellestova i Øyer og Nordseter i Lillehammer passerer over denne toppen.

Fjellet er nevnt for første gang i 1775 («Nevel-Fiæld»), og forleddet er visstnok det norrøne ordet knefill (tømmerstokk). Mange fjell i Norge er blitt sammenlignet i form og høyde med staver og stokker. (Kilde: Wikipedia)

Solen var på tur ned og en flau vindt møtte oss mens vi gikk i et åpent og fantastisk terreng. Tenk å være så nært hjemme samtidig som man får følelsen av å være langt unna alt og alle.

Vi møtte ingen i fjellet denne ettermiddagen, og lurte på om det var vinden vi opplevde før på dagen som skremte folk bort fra fjellet eller om folk sjelden drar ut på sånne turer etter jobb? Vi synes hverfall en halv time i bilen etter jobb er verdt å bruke for å få muligheten til en sånn ettermidagsutflukt.

Vi nøt solnedgangen mens vi ruslet oppover. Lykkelige hunder krabbet seg gjennom den dype snøen, som har blitt liggende for å skjule terrenget vi går i. Siden vi har hunder som er glad i å jobbe og synes det er mye mer spennende å gå utenfor løypenettet, setter de like stor pris på et sånt eventyr som det vi gjør. Men litt distraherte ble de, siden det myldret av dyrespor og lukter. Egentlig en stor fordel tenkte vi, så fikk de brukt hodet litt mer og ble ivrigere til å trekke oss opp bakkene.

 

Dette er en tur som tar et par timer, avhengig om du velger å ta deg en pause i hytta på toppen eller ake deg ned til bilen med en gang. Det er en flott utsikt som møter deg på toppen og absolutt en fin tur å ta midt i uka etter jobb . Siden vi startet når solen var på tur ned benyttet vi oss av hodelykt den siste biten av turen. Er du heldig og har månelys er det ikke sikkert hodelykten trenger å brukes.

Å gå i mørke med hodelykt er en fin og spennende opplevelse. Du vet aldri hva lyset treffer når du snur deg eller hvem som følger med på stegene du tar . Litt spenning i hverdagen må man ha.

Vegbeskrivelse fra Lillehammer:

Kjør E6 nordover fra Lillehammer og ta av til Hafjelltoppen. Derifra er det skiltet til Ilsetra og det er enkelt å finne frem. Bomvei på veg oppover koster 30 kroner.

Man kan også gå fra Nordseter ,men da må du gå noe lenger før du kan begynne på toppen. Personlig liker vi best å gå fra Ilsetra.

 

GOD TUR =D

Røde Kors-hytta på toppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT